Ashtanga yoga

Denna yogaform passar dig som önskar hitta lugnet i dig själv genom fysiska yogaövningar där rörelse möter stillhet, och styrka möter mjukhet. Ashtanga är lämplig för alla som kan ta sig upp och ner från golvet. Den är fysiskt krävande men du måste inte redan vara vig eller stark för att börja med Ashtangayoga, bara ha en vilja att möta dig själv precis som du är just nu. Vi rör oss mycket upp och ner och bakåt och framåt på mattan. Du kommer få upp värmen och sträcka ut hela kroppen rejält.


Vår övertygelse är att yogaträning kan hjälpa alla människor oavsett bakgrund samt fysisk och mental hälsa. Därför visas varje övning med olika versioner och du kan justera för att övningen ska passa dig. I början använder vi oss av hjälpmedel som kuddar och klossar för att göra yogaträningen anpassad och tillgänglig. Informera gärna din lärare om du har någon skada eller är gravid så kan du få individuella förslag på anpassningar.


Ashtanga består av åtta delar. Vi övar framförallt på den fysiska delen (Asana) genom en sekvens av rörelser som utförs i samma ordning varje gång. Vi lär oss hur andetagen, mentala fokuspunkter och kroppslås kan hjälpa oss hitta balans, koncentration, styrka och mjukhet i både enkla och svårare positioner. När positionerna och ordningen väl lärts in, kan ett meditativt flöde upplevas i rörelserna. Både fysiska och mentala blockeringar släpps, känslan av grundad närvaro och ett öppnare hjärta infinner sig. Yogaträningen lugnar ditt nervsystem, hjälper dig att bli mer medveten om dig själv, både fysiskt, mentalt och själsligt. Upplevelsen är olika för alla beroende på våra olika behov och var vi befinner oss i livet. 


Solhälsningar, stående balansövningar, sittande övningar samt inversioner (upp-och-ner-vända övningar) ingår i Ashtangans första serie. Varje klass avslutas med avslappning.


Ashtanga Nybörjarkurs, 75 min 


Start: 24 januari

Vårterminen 2024: v. 4- 22 (ej v.9,14,18)

Tid: Onsdagar kl 17.00-18.15

Lärare: Anna van Essen
Pris: 2400 kr

Antal tillfällen: 16

Anmälan: vanessenanna@gmail.com

Betalning till Swish 123-620 5033. Ange vad betalningen gäller. Kvitto kan skickas på mail om du önskar.


Lär dig Ashtangayoga från grunden. Vi går igenom varje position grundligt och i långsam takt. Du får chansen att lära dig korrekt linjering och den rätta känslan i varje position, dvs vilka muskelgrupper som ska aktiveras eller stretchas. Du lär dig även Ashtangans speciella Ujjuai- andning som lugnar nervsystemet, hjälper dig att hitta fokus och ökar värmen och mjukheten i kroppen. Vi går igenom solhälsningar, stående övningar, sittande övningar och även de avslutande nedvarvande övningarna. Du får en introduktion till Ashtangayogans tradition och filosofi.


Vänligen meddela din lärare i förväg om du är skadad, gravid eller inte önskar fysiska justeringar under lektionen.


Drop-in-deltagande går bra om du har tidigare erfarenhet av Ashtanga. Betalning per gång eller med klippkort.


Ashtanga fortsättningskurs, 90 min 


Start: 11 januari

Vårterminen 2024: v. 2- 22 (ej v.9,14,18)

Tid: Torsdagar kl 17.00-18.30

Lärare: Anna van Essen
Pris: 2880 kr 

Antal tillfällen: 18

Anmälan: vanessenanna@gmail.com, drop-in anmälan till 070-8625250

Betalning till Swish 123-620 5033. Ange vad betalningen gäller. Kvitto kan mailas om du önskar.


Det här är en fortsättningskurs för dig som har gått en nybörjarkurs och önskar fördjupa dig med fler övningar i Ashtangans första serie. Vi flödar igenom första halvan och går mer grundligt igenom övningar från andra halvan i ett långsamt tempo med en del teknikövningar. Du får chansen att lära dig korrekt linjering och den rätta känslan i varje position, dvs vilka muskelgrupper som ska aktiveras eller stretchas. Vi går igenom solhälsningar, stående övningar, sittande övningar och även de avslutande nedvarvande övningarna. Vi övar på Ujjuai- andning, Ashtangans öppningsmantra och avslutningsmantra samt pratar lite om Ashtangayogans tradition och filosofi. Vänligen meddela din lärare i förväg om du är skadad, gravid eller inte önskar fysiska justeringar under lektionen.

Drop-in-deltagande går bra om du har tidigare erfarenhet av Ashtanga. 

Ashtanga ledd, 90 min, snabbt flöde 


Start: 8 januari

Vårterminen 2024: v. 2- 22 (ej v.9,14,18)

Tid: Måndagar kl 18.30-20.00

Lärare: Anna van Essen
Pris: Hel termin 18 veckor: 2880 kr för 1 klass/vecka, 4500 kr för 2 eller fler klasser/vecka,

Drop-in 1 gång 220 kr, klippkort 5ggr 950 kr, 10 ggr 1800 kr

Anmälan: vanessenanna@gmail.com, drop-in anmälan till 070-8625250

Betalning till Swish 123-620 5033. Ange vad betalningen gäller. Kvitto kan mailas om du önskar.


För dig som vill uppleva Ashtangans meditativa flöde med fokus på andetagen. Här leds du genom hela Ashtangans första serie, med ytterst få teknik-instruktioner. Man kan kalla denna klass för "modifierad/moderniserad Ashtanga", då vi på vissa punkter inte följer den traditionella Ashtangan strikt . Tex individanpassas övningarna och hjälpmedel som klossar, bälten och kuddar tillåts, därför att varje kropp skiljer sig från den andra och vi vill undvika skador. Sanskrit-räkning ingår för tillfället inte i denna klass. Det händer att vi hoppar över någon av de avanserade positionerna för att hinna igenom serien på 90 minuter.


Vänligen meddela din lärare i förväg om du är skadad, gravid eller inte önskar fysiska justeringar under lektionen.

Digitala förinspelade klasser - Ashtanga och Vinyasa Flow


Anna erbjuder ett utbud av digitala klasser via en sluten Facebookgrupp.

Du får tillgång till olika typer av förinspelade yogaklasser av varierande längd. Klasserna kan ses flera gånger och när som helst.

Exempel på klasser: Ashtanga första serien snabbt flöde, Ashtanga långsamt flöde med instruktioner, Mjuk vinyasa flow, utmanande Vinyasa Flow, kortare yogasekvenser med tema, tex. övningar för stel rygg, stela höfter, yoga för nedvarvning.


Pris:

6 månader: 600 kr

(Du som betalar för en kurs hos Anna i studion får 50% rabatt på de digitala klasserna under samma period.)

Betalning till Swish 123-620 5033. Ange vad betalningen gäller. Kvitto kan mailas om du önskar.


Anmälan:vanessenanna@gmail.com